7 günlük Kıbrıs hava durumu bilgisi: Yakında...
Adanın iklimi, son derece sıcak ve kuru yaz ayları ve göreli olarak soğuk kış aylarıyla aşırı Akdeniz iklimidir. Yağışların büyük bölümü Aralık ve Ocak aylarında düşer.
Denizin bağıl nem üzerindeki etkisinin her zaman mevcut olması nedeniyle sahil bölgelerinin iklimi, denizden uzak bölgelere göre daha yumuşaktır. Deniz sıcaklığı hiçbir zaman 16ºC’nin altına düşmez. (Ocak ve Şubat); Ağustos ayında 28ºC’ye kadar ulaşabilir.
İlkbaharda zaman zaman sahil şeridini döven güçlü fırtınalar ve “meltem” adı verilen, Atlas okyanusunun alçak basınç birikimini Akdeniz’in en doğu ucuna taşıyan batılı rüzgarların etkisi altında ilkbahar ve sonbahar değişken hava şartları ile kısa geçer.
Mayısın ortalarından Eylül ortalarına kadar günde ortalama 11 saat boyunca güneş almaktadır. Sıcaklıklar Mesarya Ovasında 40ºC’ye kadar ulaşabilirken sahil kesiminde “Poyraz” adı verilen kuzey batılı meltemin etkisiyle daha düşüktür. Gökyüzü bulutsuzdur ve %40-60 düzeyinde düşük bağıl nem oranı hakimdir, dolayısıyla yüksek sıcaklıklara katlanmak daha kolaydır. Afrika’dan gelen sıcak, kuru ve toz yüklü “sirocco” rüzgarları da adaya ulaşmaktadır.
Arada sırada küçük basınç farklılıklarından kaynaklanan kısa süreli fırtınalı hava şartları kış ayları boyunca etkisini gösterir ve yağışların %60’ı Aralık ve Şubat ayları arasında düşer. Kuzey Sıradağları yılda 550mm yağış alırken Mesarya Ovası sadece 300-400mm yağış alır.
Her ne kadar gece sıcaklıkları kış aylarında son derece düşük olabilse de don ve kar yağışı Kuzey Kıbrıs’ta neredeyse görülmeyen hava olaylarıdır.
Başlıca yağmur taşıyan hava akımları adaya güneybatıdan gelir, dolayısıyla yağış oranı ve bağıl nem Güney Sıradağlarının batı ve güney batı bölümlerinde en yüksek düzeydedir. Doğuya gidildikçe yağış oranı ve bağıl nem, Güney Sıradağlarının kısmi yağmur perdesi etkisi nedeniyle azalmaktadır. Bu etki, kuzey Mesarya Ovasının denize yakınlığı ile bağlantılı nem oranını azaltan Kuzey Sıradağlarının yarattığı etki ile benzerlik göstermektedir. Kuzey Sıradağlarının doğusuna, kara parçasının daraldığı ve dolayısıyla denizin etkisinin artış gösterdiği Karpaz Yarımadasının koylarına doğru gidildikçe nem oranı yarımadanın ucuna doğru gittikçe artmaktadır.
Nehirlerin çoğu sadece yoğun yağış sonrasında akan kış selleridir ve Kuzey ve Güney Sıradağları dışında akan nehirler nadiren yıl boyunca akışını sürdürür.
Yağış alan kış ayları boyunca Kıbrıs yeşil bir adadır. Bununla birlikte, Haziran ayı geldiğinde deniz seviyesine yakın araziler yaz ayları boyunca hakim olacak kahverengi, kavrulmuş bir görünüme bürünür. Ormanlar ve dağlardaki üzüm bağlarının yanı sıra sulak tarım arazileri yeşil kalmaya devam eder.